Szanowni Rodzice, Drodzy Uczniowie,

Mając na uwadze edukację, kształtowanie postaw, dbałość o zdrowie nie tylko fizyczne, ale i psychiczne uczniów, proponujemy zajęcia TUS-Trening umiejętności społecznych online. Efektywność proponowanych zajęć w obszarze nauki umiejętności, a tym samym zapewnienia komfortu bycia i zdrowia psychicznego została potwierdzona naukowymi podstawami  A. P.Goldstein 2001 –Skillstreaming – kształtowanie umiejętności ucznia, Instytut Amity.

W związku z powyższym postanowiłyśmy opracować program dostosowany do nauczania zdalnego. Przygotowałyśmy cykl, który ma na celu  rozwój osobisty ucznia. Uczniowie często słyszą w szkole od nauczycieli, wychowawców i pedagogów i psychologów, że jednym z celów, jakie stawiamy sobie jest kształtowanie określonych postaw. Oprócz celu, jakim jest ukończenie szkoły, nauka zawodu, pomyślne zdanie egzaminu zawodowego, bardzo ważne jest opanowanie takich kompetencji jak:

- umiejętność współpracy w zespole, zarządzanie czasem,
- szacunek do siebie i innych, umiejętność wyrażania swojego zdania,
- wyznaczanie sobie celów,
- świadomość swoich mocnych stron i kształtowanie poczucia własnej wartości,
- stawanie się dobrym członkiem zespołu

Wychodząc naprzeciw uczniom w obecnej sytuacji, proponujemy spotkania za pomocą platformy internetowej Microsoft Office 365. Z przyjemnością informujemy, że w aplikacji Tems powstał już pierwszy Zespół TUS, którego odbiorcami jest jedna z klas pierwszych. Realizacja zajęć przyczyni się do rozwoju osobistego, podniesienia umiejętności zarządzania sobą i podniesienia poziomu samooceny. Dodatkowym atutem jest świadomość zdobycia wiedzy bezcennej nie tylko w relacjach rówieśniczych, ale także pożądanej na rynku pracy przez pracodawców. Ukończenie cyklu zajęć jest równoznaczne z uzyskaniem pisemnego potwierdzenia odbycia programu kształtowania umiejętności. Przypominam, że takie potwierdzenia można już umieścić w swoim CV, a wiedzą dzielić się podczas rozmowy kwalifikacyjnej z przyszłym pracodawcą.

Uczniowie mogą zgłaszać chęć udziału w Treningu do pedagogów szkolnych – można pisać  za pomocą Librusa oraz platformy Microsoft Office 365. Dla zainteresowanych utworzymy nowy Zespół TUS w aplikacji Teams.

 Poniżej znajdziecie Państwo prezentacje dotyczące zarządzania czasem, rozwiązywania konfliktów i pozytywnego nastawienia. Kolejne materiały już wkrótce!

Życzymy zdrowia i pogody ducha

Pedagodzy ZSG

Wyznaczanie sobie celów

Rozwiązywanie konfliktów

Zarządzanie czasem

Pozytywne nastawienie

 

Odsłony: 329
Zarządzanie czasem Porady dla rodziców

Bądźmy odpowiedzialni !

Od jakiegoś czasu doświadczamy nowej rzeczywistości z powodu walki z niewidocznym przeciwnikiem – koronawirusem.

Aby ratować nasze zdrowie i życie został wprowadzony przez rząd stan epidemii.

Odsłony: 285

17 grudnia 2019 roku gościliśmy w naszej szkole uczestników i finalistów Międzyszkolnego Konkursu Języka Angielskiego „Tradycje Świąt Bożego Narodzenia w krajach anglojęzycznych,” który patronatem objęła Pani Dyrektor Marzena Cieślak.

W konkursie wzięło udział 8 szkół warszawskich:

  • Zespół Szkół nr 32 im. K.K. Baczyńskiego
  • Zespół Szkół nr 35 im. Z. Jaroszewicz
  • Technikum Księgarskie im. S. Żeromskiego
  • Zespół Szkół nr 39 im. E. Jankowskiego
  • Zespół Szkół im. P. Wysockiego
  • Zespół Szkół im. S. Wysockiego
  • Zespół Szkół im. M. Konarskiego
  • ZSG im. prof. E. Pijanowskiego
Odsłony: 579

W dniu 04.12.2019 r. uczniowie ZSG im. prof. E. Pijanowskiego uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych w Instytucie Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Sześciu uczniów z klasy IIID, korzystając z gościnności Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż, mogło zapoznać się z metodą chromatograficznej oceny zawartości witaminy B12 w produktach spożywczych, z kolei w Zakładzie Technologii Mleka podjęli samodzielną próbę oznaczenia zawartości żywych komórek bakterii z rodzajów Propionibacterium, Lactobacillus, Streptococcus i Bifidobacterium we własnoręcznie otrzymanym prototypie roślinnego napoju fermentowanego. Uczniowie będą prezentowali wyniki badań w czasie finału projektu Kreatywna Młodzież organizowanego przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży.

Odsłony: 567

Po-myślisz?  Szkolny konkurs filozoficzny.

Nawiązując do własnego doświadczenia, do tekstów kultury, filmu, sztuki teatralnej - rozwiń jedną z poniższych myśli.

Co jest ważne: jasność i logika wywodu, bogactwo języka, nawiązania (celność).

Objętość pracy: 2 strony A4 (czcionka Times New Roman 13, interlinia 1,5).

Pracę należy dostarczyć p. Annie Lorek-Maciejuk lub p. Ewie Skrońc – Bielak do 10.12.2019

„To nie dobrobyt czyni nas szczęśliwymi, lecz dobroć i sposób widzenia własnego życia. I jedno i drugie zawsze zależy od nas samych: człowiek zawsze może być szczęśliwy, jeśli tylko tego chce, i nikt nie jest w stanie mu przeszkodzić”.

Aleksander Sołżenicyn

„Przyjaźń jest czymś najkonieczniejszym; bo bez przyjaciół nikt nie mógłby pragnąć żyć, chociażby posiadał wszystkie inne dobra (…). Przyjaźń jest jednak nie tylko czymś koniecznym, ale też czymś moralnie pięknym; bo chwalimy tych, co skłonni są do zawierania przyjaźni, a posiadanie wielkiej liczby przyjaciół uchodzi powszechnie za coś pięknego”.

Arystoteles

„Jeśli porównujesz się z innymi, możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie. Ciesz się swoimi osiagnięciami, jak i planami. Wykonuj z sercem swą pracę, jakkolwiek by była skromna. Jest ona trwałą wartością w zmiennych kolejach losu”.

Max Ehrmann

 

 

 

 

 

Odsłony: 982

30 października w naszej szkole odbyły się WARSZTATY KULINARNE KUCHNI KOLUMBIJSKIEJ. Na zaproszenie Ambasadora Kolumbii w Polsce Pana Javier Dario Higuera Angel warsztaty poprowadził znany szef kuchni Alex Salgado.

Wraz z naszymi uczniami przygotował dania kuchni kolumbijskiej, m.in. 

  • Encocado de mariscos y hierbas de azotea – potrawka z owoców morza encocado z sosem kokosowym i mieszanką przypraw hierbas de azotea
  • Enyucado, chocolate y nueces – ciastko z manioku, czekolada i orzechy
  • Posta negra – czarna wołowina

Współpraca pozwoliła młodym adeptom sztuki kulinarnej otworzyć się na nowe smaki, pobudziła ciekawość świata i zachęciła do eksperymentowania w kuchni.

Warsztaty uświetniły swoją obecnością przedstawiciele Ambasady Kolumbii:
J.E. Pan Javier Dario Higuera Angel,  Ambasador Kolumbii Pani Nattaly Calonje, Konsul z małżonkiem, Panem Carlos Alzate Pani Carmen Girón, Trzeci Sekretarz Ambasady.

Odsłony: 1089

22 października w naszej szkole odbył się konkurs ,,Techniki Rozdrabniania Warzyw i Owoców”, który był skierowany do uczniów klas pierwszych i drugich.  Wszyscy uczestnicy zmierzyli się również z praktycznym wykonaniem zadania, czyli precyzyjnym rozdrabnianiem surowców.

Uczniów oceniało profesjonalne jury, które po naradach wyłoniło zwycięzców:

I miejsce – Adam Wieczorek z klasy II c TGH

II miejsce – Gabriela Zbieć z klasy II e TGH

III miejsce – Natalia Wrotek z klasy II e TGH

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w konkursie i gratulujemy zwycięzcom!

Odsłony: 966

20 września 2019 roku w naszej szkole odbyła się V edycja eliminacji do „Kadry Kulinarnej Poznańskiej”. Zadaniem dwuosobowych drużyn z klas 1-2 oraz 3-4 było przygotowanie 4 porcji dania głównego z wykorzystaniem: gęsi, dyni oraz śliwki.

Profesjonalne jury, czuwające nad  przebiegiem eliminacji, wyłoniło osiem drużyn, które będą  reprezentować ZSG na konkursach gastronomicznych w roku szkolnym 2019/20. Wśród nich wybrano cztery zespoły, które wezmą udział w polskich eliminacjach juniorów do międzynarodowego konkursu Les Chefs en Or 2020. Odbędą się one 4 października 2019 roku w naszej szkole.

Wszystkim Uczestnikom dziękujemy za wzięcie udziału w eliminacjach i gratulujemy zwycięzcom!

Wyniki eliminacji:

I miejsce

Wiktoria Romanowska i Wojciech Wanke z kl. 3f

II miejsce

Mateusz Sowiński i Mateusz Rodek z kl. 3b

III miejsce

Sebastian Plasota i Wojciech Waliszewski z kl. 3b

Kadra Kulinarnej Poznańskiej:

Wiktoria Romanowska i Wojciech Wanke z kl. 3f

Mateusz Sowiński i Madeusz Rodek z kl. 3b

Sebastian Plasota i Wojciech Waliszewski z kl. 3b

Jakub Szewczyk i Wojciech Kowalczyk z kl. 3a

Bartek Budzaj i Kuba Zimek z kl. 1a

Dominika Rucińska i Michał Karczewski z kl. 3c

Gabriela Tolak i Adam Wieczorek z kl. 2c

Martyna Grabowska i Piotr Kielak z kl. 4a

Reprezentacja w polskich eliminacjach juniorów do konkursu Les Chefs en Or 2020:

Wiktoria Romanowska i Wojciech Wanke z kl. 3f

Mateusz Sowiński i Madeusz Rodek z kl. 3b

Sebastian Plasota i Wojciech Waliszewski z kl. 3b

Jakub Szewczyk i Wojciech Kowalczyk z kl. 3a

 poniżej fotorelacja z wydarzenia

Odsłony: 892

2 września 2019 roku w ZSG im. prof. E. Pijanowskiego odbyła się inauguracja nowego roku szkolnego. Uroczystość rozpoczęło wystąpienie pani Dyrektor Marzeny Cieślak, która skierowała ciepłe i serdeczne słowa do młodych ludzi i  ich nauczycieli. Wyraziła nadzieję, że uczniowie będą osiągać wysokie wyniki w nauce i odnosić sukcesy w konkursach i olimpiadach. Zapewniła, że mogą liczyć na wsparcie całej  społeczności szkolnej w realizacji pozytywnych i twórczych działań a Dyrekcja i nauczyciele dołożą wszelkich starań, aby mogli zdobyć solidny warsztat zawodowy, gruntowną wiedzę ogólną i potrzebne umiejętności.
Nauczycielom Dyrektor Naczelna życzyła jak najmniej kłopotów i problemów, dużo zdrowia, wytrwałości, sukcesów i wielu powodów do satysfakcji, pracownikom administracji – spokojnej i efektywnej pracy, a rodzicom – zadowolenia ze swoich dzieci i dobrej współpracy ze szkołą.

Odsłony: 776

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły