dekoracja stołu

W ramach projektu STYLOWA ZAWODOWA ZSG zapraszamy na dwa tygodnie wirtualnej podróży, która tym razem przenosi nas do Włoch, kraju błękitnego nieba i słodkich smaków owocowej natury. Pani Agnieszka Pawlak-Zubka zabierze nas na cztery KULINARNE SPACERY W STYLU WŁOSKIM, z których każdy będzie jednocześnie prezentacją smaków tego pięknego kraju.

Dziś zapraszamy na pierwszy spacer.

W ramach naszego projektu STYLOWA ZAWODOWA przygotowujemy się do wirtualnego obiadu, który tym razem przyrządzimy w stylu portugalskim, a gościć będą nas dwaj poeci. Zespól Wspierania Uzdolnionych i Zespół Promocji Ekologii przygotowują ten fascynujący dzień.
Poniżej prezentujemy artykuł pani Agnieszki Pawlak - Zubki na temat ekologicznej kultury kulinarnej Portugalczyków. Słońce, morze, owoce, jajka i …cieciorka!

Portugalski smak natury   Portugalski smak natury

Portugalski smak natury
    Portugalia to wyjątkowy kraj z jedną z najbogatszych historii i tradycji na świecie. Różnorodność jest bezpośrednio związana z położeniem geograficznym oraz dziedzictwem kulturowym. Portugalia miała wpływ na inne kraje i jednocześnie wiele z nich czerpała. Wzajemne wpływy ukształtowały także dzisiejszy smak portugalskiej kuchni…
    Synonimem portugalskiej kuchni są ryby. Ten kraj słynie z dorsza (bacalhau).

Portugalska kuchnia - okładka książki

PORTUGALIA DO ZJEDZENIA CZYLI PODRÓŻ DO „NIEBIESKIEJ KRAINY LEKKICH ZUP”

Czy znacie Portugalię? Z jakimi postaciami, krajobrazami i smakami kojarzy się wam ten przepiękny kraj?

W ramach naszego projektu Stylowa zawodowa ZSG przenosimy się w styczniu do pachnącej świeżymi owocami i porto… Portugalii. Od dziś będziemy was zabierać w krainę portugalskich pejzaży kulturowych za sprawą wspaniałej książki Bartka Kieżuna „Portugalia do zjedzenia”, w której odnajdujemy fascynujące opowieści o kulturze i smakach kulinarnych Portugalii.

Co autor mówi w swej książce o tym kraju? „W Portugalii miałem poczucie totalnego zaopiekowania. Poczucie czułości. Ci ludzie są mili, dlatego, że są mili. A nie dlatego, że coś ode mnie chcą. To było zachwycające. Mam wrażenie, że właśnie takie są portugalskie kulinaria.”

Portugalskie smaki

FOTO: WAB

Zapraszamy więc do śledzenia naszej wyprawy z książką, bowiem chcemy „ugotować” i „zjeść” Portugalię, poznając jednocześnie jej historię, miejsca ciekawe i ważne, wybitne osobowości oraz Polaków, którzy Portugalię pokochali, a nawet „zjedli”, zachwyceni feerią smakowitych zup, oszałamiających swymi smakami, a także… prostymi i zdrowymi składnikami. Portugalia to kraj potraw z owoców, warzyw (np. Cenoura com Sumo de Limao czyli smażona marchewka z czosnkiem i sokiem z cytryny), sardynek Sardinas Assadas) , różnorodnych aranżacji z jajek (np. Ovos verdes czyli smażone jajka faszerowane natką pietruszki) czy ukochanego przez wszystkich ciasteczka Pastéis de Nata, wina porto oraz ostrego sosu piri-piri. Próbowaliście?

CO UGOTOWAĆ I ZJEŚĆ - „KONIECZNIE”?

Kawa po turecku

Dziś specjalny dzień, taki grudniowy, biały i mroźny... A my latającym dywanem zabieramy Was do krainy wykwintnych napojów i prezentujemy dwa smakowe hity - kawa i herbata "po turecku".

Trilece - królewski przysmak
W ramach naszego projektu #StylowaZawodowaZSG zabieramy Was naszym latającym dywanem w kolejną podróż do Turcji, tym razem, aby skosztować wspaniałego tureckiego przysmaku w wykonaniu naszego ucznia - Kacpra Amerka! W latach 40 XX wieku firma Nestle na opakowaniu mleka skondensowanego umieściła przepis na ciasto o nazwie „Tres leches”, czyli trzy mleka. Ciasto to zyskało bardzo dużą popularność w Ameryce Łacińskiej, dalej zawędrowało do dwóch pozostałych Ameryk, aż po Wyspy Kanaryjskie i w końcu jakimś cudem trafiło do Albanii i Macedonii!

Jakie jest to ciasto ? Po naciśnięciu łyżeczką z ciasta wylewa się mleko, a z góry spływa karmel!

TRILECE zostało stworzone na wzór meksykańskiego ciasta tres leches. Oczywiście wersja turecka różni się nieco od oryginału,  gdyż została przekształcona specjalnie na potrzeby tureckiego rynku.Najlepsze TRILECE zjecie w Stambule, mieście, które jest królestwem kotów! Kedi (kot), anne (mama) i çay (herbata) to jedne z tych słów, które z łatwością można usłyszeć podczas spaceru wzdłuż tureckiej ulicy. Ich wszechobecność to najlepszy dowód na to, że w kulturze tureckiej – oprócz rodziny i obowiązkowej herbatki w szklance o kształcie tulipana – istotne znaczenie mają także zwierzęta, a konkretnie koty. Dlaczego w Turcji jest tyle kotów?

Trilece - królewski przysmak   Trilece - królewski przysmak
 
Dworzec Centralny i PKiN

W ramach naszego projektu #StylowaZawodowaZSG - zapraszamy Was na grudniowy spacer!

Ulica Poznańska, zwana dawniej Wielką, to jedna z najciekawszych ulic Warszawy, która do dziś przyciąga amatorów kulinarnych rozkoszy. Poszukiwacze „apetycznych” i architektonicznych przygód cenią sobie niepowtarzalna atmosferę okolicy, historyczną zabudowę i wyjątkowy klimat ulicy Poznańskiej, zwłaszcza, że mieści się w tym "smakowo-kulturowym" zagłębiu właśnie nasza szkoła - najstarsza gastronomiczna szkoła w Warszawie, jedna z najstarszych w Polsce, z ogromnymi tradycjami i renomą.